LONG DANG

Long – příběh o životní cestě, práci a zdravé výživě

Do ČR jsem přijel v roce 1982 (bylo mi 17 let) v rámci mezistátní dohody, díky níž jsem zde pracoval a doplňoval si znalosti v oboru tesař, truhlář. V tomto oboru jsem byl ve Vietnamu vyučen. Pracoval jsem zde v českém podniku Konstruktiva. ČR pro mě byla překvapující v mnoha ohledech – lidé, historie, hospodářství, atd. Po příjezdu do ČR jsem se zúčastnil 3 měsíčního kurzu češtiny pro pracující Vietnamce, český jazyk jsem se dále hodně učil v práci při komunikaci s Čechy. Pocházím z provincie vzdálené asi 90 km od Hanoje, jež je význačná častými přírodními katastrofami (gia vien Ninh binh).

S podnikáním v ČR jsem začal po revoluci, v r. 1990, zkoušel různé druhy podnikání – tesařství, truhlářství, doprava, něco z toho zkrachovalo, moc se nedařilo, pak jsem přišel o práci, měl jsem problémy s pobytem, dostal jsem se do takové situace, že už jsem zvažoval, že se vrátím zpátky do Vietnamu. Pak jsem se ale potkal s budoucí manželkou, oženil se a rozhodli jsme se, že v ČR zůstaneme.

Během svého pobytu v ČR jsem přispíval svými články do novin zaměřených proti režimu ve Vietnamu.  Publikoval jsem články, ve kterých jsem kritizoval vietnamský režim, díky tomu měl ztíženou možnost vrátit se do Vietnamu, z toho důvodu jsem v r. 1992 v ČR požádal o azyl, který mi následně byl udělen.

V průběhu pobytu v ČR jsem se začal potýkat se závažnými zdravotními problémy. Hledal jsem pomoc, i z toho důvodu jsem se začal setkávat s lidmi/Čechy, kteří se, věnovali zdravé výživě. V rámci probíraných témat jsme také mluvili o sóje a tofu, což mne velmi zaujalo. Postupně jsem se ve svém podnikání začal věnovat dovozu sóji a výrobě výrobků ze sóji, tzn. tofu a sójového mléka. Hlavním artiklem mé výroby je tofu, výroba sójového mléka k prodeji je spíše „přidruženou“ výrobou v rámci výroby tofu. Práce je mým koníčkem, hodně se věnuji vlastnímu zkoumání a vývoji technologie výroby tofu, u které se soustředím na nejvyšší kvalitu finálního výrobku. Vyvinul jsem a vytvořil vlastní stroj pro výrobu tofu, který k jeho výrobě používám. Tato moje výroba je založená na přírodní bázi, je originální a jedinečná a přitom je zachována tradičnost tohoto produktu a dosaženo prvotřídní kvality. Můj podnik není velký, ale vidím v něm potenciál pro budoucnost. Při svém podnikání si zakládám na poctivosti své práce a dobré a vstřícné komunikaci. Tyto vlastnosti oceňuji i u svých obchodních partnerů a dalších osob, se kterými se v životě setkávám. V budoucnosti bych chtěl dosáhnout komerční výroby stroje na výrobu tofu, který jsem sám vyvinul a sestrojil.

Na otázku, zda si myslí, že Češi v budoucnosti budou jíst více tofu odpovídá:

„ Ano, je to přirozený vývoj, nedávno tofu bylo novinka a dnešní lidi vice znají tofu, dokonce je oblibě, v minulosti se některé potraviny také nejedli a nyní jsou ve velké oblibě. Jde o to, že dnešní život nabízí ty možnosti, odborníci se věnují zkoumání nutričních hodnot a prospěšnosti zdraví mnoha potravin a na základě toho pak lidé mění svůj jídelníček. U tofu je již nyní odborníky prokázané, že je zdravé a velmi výživné. Zdravá výživa, jejíž je tofu součástí, je velmi pomaha prevencí zdravotních problémů.“

Proč jíst tofu a ne maso?

„Rostlina bílkovina je bezpečnější a stravitelnější, než bílkovina živočišná a navíc je bez tuku. Rostlina bílkovina obsažená v tofu je plnohodnotným alternativním zdrojem bílkovin pro lidi, kteří nemohou nebo nechtějí jíst maso, ať už ze zdravotnich či jiných důvodu. Tofu rozšiřuje pestrost stravy, přidáváním tofu do jídelníčků se posiluje vyváženost stravy.“

Znaky dobrého tofu dle Longa:

– má bíložlutou barvu, čím žlutější, tím kvalitnější

– nemělo se rozpadávat při krájení či vaření

– nemělo by mít hrbolky

– šťáva kolem tofu musí být čistá, což je důkazem použití kvalitních surovin při výrobě, správné technologie výroby i dostatečné sterilizace.

Dle Longa se Tofu, které se vyrábí ze sójového mléka původně používalo pouze v Asii. Mělo kratší trvanlivost, protože se vyrábělo prakticky denně a velmi rychle se spotřebovalo. Tofu se dá jíst i bez tepelné úpravy, ale při nynějším komerčním způsobu výroby většiny producentů tofu, ho doporučuje raději před konzumováním tepelně upravit.

Originální recept od Longa – jednoduchý a chutný, který vařil již hodně Čechům a všichni ho moc chválili.

Tofu nakrájet na kostky, na pánev olivový olej, tofu na něm orestovat, přidat rybí (nebo sójovou) omáčku, sůl, pepř, přidat kousky zeleniny (např. rajčata, papriku, pórek – zelenou nať), promíchat, orestovat, přidat zelené bylinky (např. mátu), česnek, dle chuti zázvor na kousky, zakápnout sladkým ovocným octem (švestkový), promíchat.

Long dodává…

Něco o sóje

Sója, kterou nakupuje a prodává, není geneticky upravená, má ji ve dvou kvalitách: konvenční a bio kvalita. Pro svůj obchod si vybírá ty nejlepší a nejzkušenější producenty sóji z celého světa. Bio výrobky a bio výroba mají přísně nastavené standardy, provádí se pravidelná kontrola, přísně se dbá na dodržování předpisů.

Sójové mléko

Obsahuje rostlinné bílkoviny (je jejich zdrojem), je odlišné od mléka kravského, doporučuje se ho konzumovat menší množství, než kravského mléka. Je složené ze soji a vody. Čím je mléko hustší, tím má kratší trvanlivost. Sójové mléko nemá tolik energie jako mléko kravské. Je zdraví prospěšné pro ženy, ochlazuje organismus, podporuje správnou funkci močových cest – alternativa, nám dobře známých, brusinek. Je vhodné konzumovat jej po těžkém jídle, při užívání léků nebo při některých problémech s trávením.

Long říká: „Člověk a příroda se oddělili, tím se lidský organismus oslabil, proto je důležité se rozumět o zdravě a správně stravovat. Vyvážená strava udržuje tělo ve zdraví, posiluje imunitu. Je důležité znát příčiny eventuálních problémů a hledat je. Zamyslet se také nad tím co jím, jak se chovám, co dělám špatně a pak to napravit. Zdravá výživa a životní styl je tím, čím bychom měli při řešení svých problémů začít.“

A jaký je Longův recept na úspěch životě?

„Mám rad práci, který věnuji jako koníček, chodím do práce jako na zábavu libí se mi věta – S poctivostí nejdál dojdeš, v jednoduchosti je spokojenost, krása a hodnota. Nečiňme život složitým. Každý se může uživit vlastníma rukama, každý může pracovat, ať už děláš cokoliv, dělej to poctivě.“ K tomu přidává, že má rád lidi a vždy se snaží s každým dobře vycházet. Jeho oblíbený citát pro recept na úspěch v životě „ radši kape, než prší“.

Závěrem Long říká:

„Můžeš dělat cokoliv, můžeš být zedník, tesař, elektrikář, důležité je dělat svoji práci poctivě a rád“.